Kinderbekkenfysiotherapie
Herkenbaar?
Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de twee en vier jaar. In principe wordt een kind eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor de plas. Maar soms lukt het niet zo goed en hebben kinderen ouder dan vijf jaar nog regelmatig een plas of poepongelukje.
In groep 3 van de basisschool zitten gemiddeld 3 tot 4 kinderen met plas-en/of poepproblemen. In veel gevallen kan Mariëlle Gielen, kinderbekkenfysiotherapeut bij Bekkenfysiotherapie Mariëlle Gielen, hierbij helpen. Zij is gespecialiseerd in het werken met kinderen en tieners met problemen in het buik, bekken en bekkenbodemgebied.
KINDERBEKKENFYSIOTHERAPIE BIEDT HULP BIJ:
Plas- en/of poepproblemen
Mariëlle is als kinderbekkenfysiotherapeut opgeleid om kinderen op speelse wijze te leren waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe ze hierover de controle krijgen. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, ook door kinderen. Veel kinderen zijn zich dit niet bewust of voelen het niet.
OORZAAK & GEVOLG
Het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem kan leiden tot plas- en poepproblemen. Ook een buikoperatie, een aangeboren afwijking of een traumatische ervaring kunnen problemen opleveren bij het plassen en poepen. Het zijn veelal problemen die een grote stempel drukken op het leven van een kind en het gezin.
Onze ervaring leert dat het verlies van urine of ontlasting voor kinderen zelf een groot probleem is. Ze worden gepest, kennen schaamtegevoelens, ze voelen zich onzeker en willen niet mee op schoolreisje. Door het onvermogen van kinderen om controle te krijgen over hun blaas en darmen doen ze vaak alsof de klacht niet bestaat (niet expres!). En niet alleen de kinderen maar ook de ouders schamen zich voor hun problemen en durven er niet met anderen over te praten.
Bekkenfysiotherapie Mariëlle Gielen
Het onderzoek en de behandeling bij Bekkenfysiotherapie Mariëlle Gielen sluiten aan bij de belevingswereld van het kind. Er wordt gebruik gemaakt van kindvriendelijk materiaal. Kinderen leren om hun bekkenbodem goed te voelen en te gebruiken. Ze krijgen training in het tijdig herkennen van aandrang en het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Naast de oefeningen geeft Mariëlle advies over het op tijd naar het toilet gaan, de goede toilethouding en over eet- en drinkgedrag.
Ze krijgen zo weer vertrouwen in hun eigen lichaam. Het is belangrijk om thuis de oefeningen te doen die het kind bij de kinderbekkenfysiotherapeut heeft geleerd. Het vraagt een goede motivatie van het kind, maar ook de medewerking van de ouders. Hoe lang het traject van de behandeling duurt, is afhankelijk van de aard, de ernst en hoe lang de klacht(en) al bestaat.
De behandeling bij Bekkenfysiotherapie Mariëlle Gielen is meestal op verwijzing van huisarts, kinderarts, uroloog of andere specialist. Je kunt bij Bekkenfysiotherapie Mariëlle Gielen ook direct, dus zonder verwijzing, een afspraak maken.
VERGOEDING
Kinderbekkenfysiotherapie wordt 18x vergoed vanuit de basisverzekering.
MARIËLLE GIELEN
Geregistreerd (kinder)bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen werkt vanuit twee locaties. Ze behandelt kinderen en (jong)volwassenen in Leeuwarden (Fitplan Sport-medisch Centrum) praktijk en in Franeker (Gezondheidscentrum Het Want).
Waarom cliënten voor Mariëlle kiezen
De meerwaarde om met (kinder)bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen af te spreken is haar spontane omgang met kinderen. Mariëlle heeft een belangrijke signalerende functie bij problemen op motorisch- en/of psycho-sociaal gebied.
Bij problemen in de motoriek is er de samenwerking met kinderfysiotherapeute (i.o) Lotte Stuurwold, van Gezondheidscentrum het Want. Op psycho-sociaal gebied kan er worden doorverwezen naar één van de andere therapeuten die zijn aangesloten bij de Beamtûke en gespecialiseerd zijn in Psychosociale hulpverlening.
Af en toe is het nodig om meerdere deskundigen in te schakelen. (Kinder)Bekkenfysiotherapeute Mariëlle Gielen is gewend multidisciplinair te werken. Zij werkt veelvuldig samen met kinderartsen, urologen, MDL- artsen en urotherapeuten.