Een aantal weken geleden, kreeg ik de vraag of wij in de praktijk ook ademhalingstherapie geven i.v.m. hyperventilatie. En mijn antwoord was natuurlijk ja! Ademhalingstherapie is een van de onderdelen binnen de logopedie. Voordat ik ga uitleggen hoe dat zit, neem ik je eerst mee naar een prachtige vakantiebestemming: De Weissensee. Als kind kwam ik daar tijdens de zomervakantie. Een schitterende vakantiebestemming, waar ik nog graag aan terug denk. Voor mij is het één van de mooiste plekjes van Oostenrijk.

Wanneer je er aankomt, zie je daar de oogverblindende omgeving: het blauwe meer dat wit lijkt door de lichte ondergrond en de bergen aan weerszijden. Alleen díe blik al gaf mij altijd een heerlijk gevoel, misschien wel meer dan een vakantiegevoel. We hebben allemaal wel zo’n vakantiebestemming waar je met weemoed aan terugdenkt.

Met een groep jongeren lagen we daar uren op het strand te genieten, te kletsen, te sjansen, noem maar op. Vaak ging ik daar ook wandelen in de bergen samen met mijn ouders en broer en zus. En op een mooie zomerse dag besloten we van de éne kant van het meer naar de andere kant te lopen en met de boot weer terug. Geweldig plan dacht ik toen. Maar eenmaal bezig met wandelen ging het niet zoals ik dacht dat het zou gaan. De Weissensee ligt op ongeveer 1000 meter hoogte, de lucht is daar wat schoner en ook ijler. Dat schone vond ik niet zo erg, maar dat ijle wel.

Het wandelen was namelijk nog wat hoger dan die 1000 meter en zo fanatiek als ik was, stapte ik stevig door, niet wetende wat de ijle lucht met mij zou doen. Ja, je raadt het al, mijn ademhaling ging met mij op de loop. Licht in mijn hoofd, sterretjes voor mijn ogen en het gevoel dat ik ging flauwvallen. Mijn eerste en gelukkig ook laatste kennismaking met hyperventilatie. Mijn moeder herkende de symptomen en haalde snel een plastic zakje tevoorschijn, zodat ik daar in kon ademen en de hyperventilatie af kon nemen. Hoe vervelend kan het zijn wanneer dit je regelmatig overkomt!

Wat is hyperventilatie?
Het is een verkeerde manier van ademen. Je ademhaling gaat te snel of te diep. Wanneer je hyperventileert, adem je te veel zuurstof in (Co2). Dat is zelfs meetbaar in je bloed. De ph waarde van je bloed daalt, waardoor het ademcentrum wordt geremd. Door de overload aan zuurstof krijg je fysieke reacties: je wordt licht in je hoofd, je ziet sterretjes, je voelt tintelingen, druk op de borst, etc. etc. Met vaak als gevolg angst, paniek of zelfs angstaanvallen: “Help ik stik!”.

Een logopedist kan d.m.v. onderzoek naar spreken en ademen een juiste diagnose stellen over ademgebruik. Samen met de cliënt wordt de afwijkende manier van ademen in kaart gebracht en een behandelplan opgesteld. Tijdens de behandeling krijgt de cliënt inzicht in het eigen ademen (het adempatroon). Ook leert hij of zij een evenwichtig adempatroon dat past bij hem of haar en dat functioneel ingezet kan worden. De cliënt leert een lage ademing toe te passen in verschillende situaties en ook oefeningen die een ontspannen adem teweeg brengen.

Wanneer jij je herkent in bovenstaande of dit bij je kind/ partner of mensen in de directe omgeving herkent dan kun je een verwijsbrief halen bij de huisarts voor ademtherapie bij de logopedist. Bij mij aan de Weissensee was het eenmalig last hebben van hyperventilatie, gelukkig voor mij. Later tijdens de opleiding Logopedie leerde ik van alles over de ademhaling. Nog veel later merkte ik wat de invloed was van de ademhaling op angst en stress.

Ik besef dat mensen die te maken hebben met vooral chronische hyperventilatie, dit als een groot probleem kunnen ervaren en zeer gebaat zijn bij logopedie. Wat fijn dat we als logopedist deze klachten kunnen verlichten!

Tessa Fennema
Logopedie, dyslexie en coaching Willewiis Franeker