Reflexintegratietherapie

Reflexintegratietherapie

Als je als baby geboren wordt, kun je nog niet veel. Om te kunnen overleven krijgt een baby een aantal primaire reflexen mee die zich al in de baarmoeder en zelfs tijdens de bevalling ontwikkelen. Bekende reflexen die we allemaal kennen, zijn de zuigreflex, de zoekreflex, de grijpreflex, de schrikreflex (moro) en de loopreflex. Naast deze zijn er nog tal van andere primaire, overgangs- en posturale (houding) reflexen. Om precies te zijn, éénentwintig reflexen in totaal.

Het zijn deze reflexen die zorgen dat de baby zich verder kan ontwikkelen. Na verloop van tijd raken de reflexen geïntegreerd en maakt het kind bewust gebruik van de mogelijkheden van zijn/ haar lichaam. Althans…, als het goed is. Als het niet goed is, is er gelukkig reflexintegratietherapie van de Beamtûke. Hiervoor gecertificeerd en verantwoordelijk zijn Marjorie Vlaar en Lotte Stuurwold die baby’s, kinderen en (jong)volwassenen in hun praktijk behandelen.

De ontwikkeling

Wanneer de zwangerschap en bevalling gaan zoals de bedoeling is, ontwikkelen de reflexen zich zoals het hoort. De baby groeit in letterlijke zin met ‘vallen en opstaan’ op tot een kleuter. Het leert praten en communiceren. Het komt echter ook voor dat het niet helemaal gaat zoals het moet gaan. De moeder kent bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap veel stress of ze wordt ziek.

Bij een zware bevalling (of juist bij een snelle) en bij complicaties gebeurt het regelmatig dat de reflexen niet adequaat kunnen worden ingezet door het lichaam. De ontwikkeling loopt hierdoor vertraging op of komt niet/ onvoldoende op gang. Getriggerd door een ongeluk, een val, of door extreme stress kunnen reflexen op een later moment in je leven weer ongewenst actief worden.

Reflexen?

Reflexen worden aangestuurd door het oudste deel van onze hersenen, ook wel het reptielenbrein genoemd. Net zoals het ademhalen en het kloppen van je hart gaat dit (gelukkig) automatisch. Als de reflexen geïntegreerd worden, verminderd het reflexmatig handelen en komt bewust handelen er voor in de plaats. Dan maak je gebruik van de cortex, ofwel het menselijk brein.

MAAR WAT ALS?
Wanneer een kind niet geïntegreerde reflexen heeft, kan het last hebben van allerlei zaken. Op leer- maar ook op fysiek en sociaal-emotioneel gebied. Moeite hebben met leren zwemmen/ fietsen, automatiseren, spreken, schrijven, lezen, sociaal gedrag, evenwicht, angsten, lichaamsbeheersing, concentratie, nagelbijten en bedplassen zijn hiervan voorbeelden. Ongetwijfeld doet het kind zijn best maar vanwege de storende reflexen beschikken ze over onvoldoende sturing van het eigen lichaam.

Met reflexintegratietherapie via de Beamtûke kunnen we hier vaak iets aan doen. Oefeningen in de praktijk op een massagetafel, bewegingsspellen, de trainingen thuis. Elk verhaal is anders maar reflexintegratietherapeuten Lotte Stuurwold en Marjorie Vlaar wisten samen al mooie successen te behalen. Kinderen die moeite hadden met zwemmen gaven ze met reflexintegratietherapie net dat extra zetje. Kinderen krijgen meer lichaamsbesef waardoor ze zich beter en gemakkelijker bewegen. Ouders vertellen dat hun ‘onrustige’ kind met behulp van reflexintegratie veel langer stil blijft zitten tijdens het avondeten en in de klas.

 Lotte en Marjorie

Wanneer je ‘reflexintegratie’ via de Beamtûke volgt, zijn Lotte Stuurwold van Gezondheidscentrum Het Want en Marjorie Vlaar van Iter Solutions de therapeuten die je behandelen. Naast gecertificeerd reflexintegratietherapeut is Lotte kinderfysiotherapeut i.o. (zie hier) voor de Beamtûke en Marjorie maatschappelijk werker (zie: hier).

Beide specialisten vinden niets mooiers dan het helpen van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. De therapie kan individueel worden gevolgd maar ook in gezinsverband. Daar waar meerdere personen uit één gezin of familie worden behandeld, bestaat de mogelijkheid om Lotte en Marjorie als één geheel in te schakelen. Met het oog op een snelle verbetering, raden wij deze mogelijkheid absoluut aan.